Agar-agar on taimne tarretusaine, mis on saadud punavetikatest. See aine on vegan köögis leidnud koha kui populaarne alternatiiv loomsetele želatiinidele. Veganitele, kes soovivad vältida loomseid tooteid, on agar-agar mitmekülgne ja tõhus viis toidu tarretamiseks.
Erinevalt želatiinist, mis on valmistatud loomsetest kollageenidest, saadakse agar-agar punavetikatest, eriti Gelidiumi ja Gracilaria perekonna liikidest. Neid vetikaid kasvatatakse peamiselt Aasia riikides, kuid ka mujal maailmas.
Agar-agaril on tähelepanuväärne omadus tarretuda toatemperatuuril, muutes selle äärmiselt tõhusaks paksendaja- ja tarretusaineks. Seda kasutatakse laialdaselt magustoitude, tarretiste, pudingite, mooside ja muude maiustuste valmistamisel. Lisaks leiab agar-agar kasutust ka soolastes roogades.
Annustamine:
1 kuhjaga teelusikatäis (3,5 g) vastab umbes 6 želatiinilehele ja tarretab 500 ml vedelikku. Kohanda annust vastavalt soovitud tugevusele.
Valmistamine soojadele roogadele:
Sega 3,5 g agar-agarit 100 ml vedelikuga ühtlaseks massiks. Seejärel sega ülejäänud vedelikku ja keeda tasasel tulel 2 minutit segades. Lase külmkapis tarretuda 3 tundi.
Valmistamine külmadele roogadele:
Sega 3,5 g agar-agarit 100 ml vedelikuga ühtlaseks ja keeda tasasel tulel 1 minut, segades. Lase veidi jahtuda, seejärel lisa järk-järgult külmad koostisosad ja sega läbi. Lase külmkapis tarretuda 3 tundi.
Arvustused
Tooteülevaateid veel ei ole.